Pluimvee Schouppe
Vleeskippen

Vleeskippen


Vleeskippen zijn kippen die speciaal gefokt worden voor de vleesproductie. Doorgaans hebben deze rassen gemeen dat ze groot en zwaar worden waardoor ze van nature uit rustige dieren zijn. Vliegen doen deze rassen nauwelijks. Broedsheid is een eigenschap die in deze groep regelmatig voorkomt. Het kweken van vleeskippen vraagt meer aandacht en arbeid dan het houden van legkippen. Bovendien is de kweek van vleeskippen seizoensgebonden. Wanneer u vleeskippen verkiest doet u er best aan ze in de lente aan te schaffen.
Bij de aankoop van de vleeskippen laat men ze best een paar dagen wennen aan hun nieuw hok vooraleer men ze laat buiten lopen. Kippen moeten beschikken over een ontsmet, droog, goed verlucht maar tochtvrij hok. Gezien men vleeskippen bij slecht weer moet binnen houden moet het hok voldoende ruim zijn. Het zuiver houden van de opfokruimte is zeer belangrijk. Ververs regelmatig het strooisel.
Zorg voor een ruime opfokruimte, dit komt de ontwikkeling van de mestkippen ten goede. Bij een te dichte bezetting zullen de dieren elkaar gaan vervelen. Het gevolg hiervan kan leiden tot kannibalisme.
Haantjes worden zwaarder dan de hennen.
Even belangrijk als de huisvestiging is een evenwichtige voeding. De huidige voeders leveren alles wat nodig is voor het opgroeien van kuikens tot slachtrijpe kip. Na enkele weken mogen fijne granen samen met het opfokmeel gegeven worden.
Plaats eventueel verschillende drinkbakjes en ververs het drinkwater elke dag. Het toevoegen van een scheutje azijn aan het water voorkomt het bederf van het drinkwater ( in de zomer), is gunstig voor de spijsvertering en bevordert de eetlust.
Grit bevordert de botontwikkeling en helpt bij het verteren en vermalen van het voedsel in de krop.
Voor aangepaste voeding alsook verschillende rassen van vleeskippen kan u bij ons terecht.
Wij proberen ons aanbod zo up to date mogelijk te houden maar voorkom teleurstellingen en reserveer!

Ross
Dit zijn witte vleeskippen die op een zeer korte tijd zwaar worden. Ze worden “dubbele borsten” genoemd. Bij ons zijn ze te verkrijgen als kuikens of op een leeftijd van 5 à 6 weken

Kabir
Dit is een bruin gekleurde vleeskip. Groeit trager dan de witte dubbele borsten maar hebben een beter smaak en fijnere kwaliteit van vlees. Stressbestendiger en kunnen beter tegen temperatuurschommelingen. Verkrijgbaar als kuikens of op een leeftijd van 6 à 7 weken.

Hollandse blauwe
Dit is een grijze gekleurde vleeskip. Groeit trager dan de witte dubbele borsten maar hebben een beter smaak en fijnere kwaliteit van vlees. Stressbestendiger en kunnen beter tegen temperatuurschommelingen. Verkrijgbaar als kuikens of op een leeftijd van 6 à 7 weken

Naakthalzen (cou-nu)
Dit is een bruin, wit of zwart gekleurde vleeskip met een kenmerkende rode hals. Groeit trager dan de witte dubbele borsten maar hebben een beter smaak en fijnere kwaliteit van vlees. Stressbestendiger en kunnen beter tegen temperatuurschommelingen. Verkrijgbaar als kuikens of op een leeftijd van 6 à 7 weken.

Mechelse koekoek
Dit is een grijs gespikkelde vleeskip met pluimen op de poten.Groeit trager dan de witte dubbele borsten maar hebben een beter smaak en fijnere kwaliteit van vlees.Stressbestendiger en kunnen beter tegen temperatuurschommelingen. Verkrijgbaar als kuikens of 6 à 7 weken oud.

Blue de landes

Dit is een grijze gekleurde vleeskip. maar Groeit trager dan de witte dubbele borsten maar hebben een beter smaak en fijnere kwaliteit van vlees. Stressbestendiger en kunnen beter tegen temperatuurschommelingen. Verkrijgbaar als kuikens of 6 à 7 weken oud.

Hollandse blauwe
Een grijs gespikkelde kip (koekoekkleur). Door de zware bouw zal deze kip niet vliegen. Het is een rustige, vertrouwelijke kip die snel tam wordt. Dit ras is oorspronkelijk een vleesras, daarom mogen ze niet te veel gevoederd worden omdat ze snel te vet worden en daardoor minder eieren leggen. Leggen bruine eieren.

Masters
Dit is een wit met zwart gekleurde vleeskip. Groeit trager dan de witte dubbele borsten maar hebben een beter smaak en fijnere kwaliteit van vlees. Stressbestendiger en kunnen beter tegen temperatuurschommelingen. Verkrijgbaar als kuikens of 6 à 7 weken oud.