Pluimvee Schouppe
Parelhoenders

Parelhoenders


Parelhoenders, ook poelepetaten genoemd, danken hun naam aan de witte stippen op de veren wat er als “met pareltje bedekt” uitziet. Opvallend is de naakte kop en de bijna kale nek. Op hun kop dragen parelhoenders in plaats van een kam een driehoekige rode of geelachtige helm. Ze hebben een gemiddelde leeftijd van 7 tot 10 jaar. Een parelhoen is bijna 60 cm groot en weegt 1.5 kg.

Parelhoenders zijn levendige dieren die zich gemakkelijk aan hun leefomgeving aanpassen maar snel schrikken. Bij onraad maken ze een oorverdovend geluid. Ook zouden ze met hun lawaai ratten op afstand houden.

De geslachtsbepaling van parelhoenders is zeer moeilijk. Deze is bij kuikens onmogelijk. Bij volwassen hanen staan de lellen aan de kop meer uit elkaar dan bij de hen.

Parelhoenders kunnen van nature uit goed vliegen en worden meestal bij de geboorte gelewiekt.
De parelhoen is een warmbloedig dier dat goed tegen de koude kan. Alleen bij zeer strenge vorst en hevige regen hebben ze een beschutte plek nodig. Ze kunnen in combinatie met andere dieren gehouden worden, mits ze elkaar niet te veel in de weg zitten.

Parelhoenders worden nooit handtam en het zijn geen kindervrienden.

Parelhoenders leggen hun eieren, 20 tot 30, liefst op een plek waar ze moeilijk te vinden zijn. De eieren zijn klein, hebben een punt, zijn grauwbruin van kleur en hebben een harde schaal.

Een parelhoen is een omnivoor en eet dus zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Ze eten vooral granen, fruit, gras, slakken, spinnen, teken, wormen,…
Ook aan de bestrijding van het onkruid dragen parelhoenders flink bij.

Helmparelhoenders, wildkleur, zijn bij ons beschikbaar van kuikens tot een paar weken oud.