Pluimvee Schouppe
Pauwen

Pauwen


Pauwen houden is niet voor iedereen weggelegd. Behalve een behoorlijk terrein moet de pauweneigenaar ook beschikken over buren die geen bezwaar hebben tegen het roepen van de dieren. Met zijn glinsterend blauw met groen lijf en zijn lange sleep met pronkveren is de mannetjespauw één van de spectaculairste vogels ter wereld. Hiermee pronken ze om de vrouwtjes te veroveren. Zowel de hanen als de hennen hebben een kroontje op hun kop. In gevangenschap kan een pauw 20 tot 30 jaar oud worden.

Pauwen leven in kleine families bestaande uit 1 haan en 1 tot 5 hennen. Het zijn nieuwsgierige dieren die hard kunnen rennen en goed vliegen. De mannetjes krijgen een sleep wanneer ze 3 jaar oud zijn en ruien 1 keer per jaar, na het broeiseizoen ( juli – augustus). Bij de rui verliest de haan in 2 weken zijn staart. De sleep groeit langzaam weer aan en is in februari terug op lengte.

Het is aan te raden de dieren, na aanschaf, enkele dagen in een nachthok te huisvesten om het risico te beperken dat ze direct wegvliegen. De ruimte voor een koppel pauwen moet tenminste 15 m² zijn.
Pauwen brengen veel tijd op de grond door om naar voedsel te zoeken. Ze krabben de aarde en de bladeren opzij om insecten, wormen, bessen, granen en zaden te zoeken. Pauwen zijn dol op gemengde granen en zaden. Tijdens het fokseizoen worden ze het best gevoerd met foktoomkruimel of foktomeel. Pauwen kunnen slecht tegen plotselinge veranderingen van voeder. Zorg daarom altijd voor een geleidelijke overschakeling door in de overgangsperiode beide voeders korte tijd te mengen
Bij een leeftijd van 3 jaar zijn deze dieren geslachtsrijp. De voortplanting van de pauw kondigt de lente aan. Het mannetje toont zijn verenpracht aan de hen, welke een paar keer om het mannetje heen loopt. Na de paring graaft de hen een ondiepe kuil, bekleedt die met bladeren en legt er 4 tot 6 roomkleurige eieren in. De broeitijd duurt 28 dagen. Als deze zijn uitgekomen verzorgt ze haar jongen nog 9 weken lang. In die periode leert ze hen larven en insecten vinden. Om te voorkomen dat pauwen kunnen vliegen laat men ze best de eerste dag kortwieken.
Benader pauwen rustig en maak altijd hetzelfde geluid. Pauwen kunnen zo tam worden dat ze uit je hand komen eten.
Ververs dagelijks het drinkwater.
Pauwen moeten altijd beschikken over een bakje met maagkiezel en een bakje met grit. Grit voorziet in de kalkbehoefte van de leggende hennen. Maagkiezel hebben ze nodig voor het vermalen van het voedsel in de maag gezien ze over geen tanden en kiezen beschikken.