Pluimvee Schouppe
Ganzen

Ganzen


Ganzen zijn grote, zwaargebouwde watervogels
Ganzen zijn grazers en hebben een behoorlijke oppervlakte goed grasland nodig. Als je over voldoende jong en goed gras beschikt, laten ganzen bloemen en struiken met rust.
Een gans is vruchtbaar vanaf haar eerst levensjaar. Tamme ganzen leggen 40 tot 60 eieren per jaar. Deze zijn geschikt voor consumptie. In verband met salmonella moet een ganzenei ten minste 15 minuten worden gekookt. Ze legt om de dag een ei, meestal vanaf maart. Als de gans broeds wordt, is het moment aangebroken om te bepalen hoeveel eieren zij mag uitbroeden. De kans op het breken van eieren is groter naarmate er meer eieren in het nest liggen.
Ganzen broeden in ongeveer vier weken hun eieren uit. Geef de gans tijdens de periode dat ze broedt ook de nodige aandacht en hou in de gaten of de gans haar nest verlaat om te gaan eten, drinken en een bad te nemen. Vaak zijn er ganzen die weigeren van het nest te komen en op deze manier van uitputting en honger kunnen sterven. De jongen zijn nestvlieders en verlaten het nest dus al spoedig na het uitkomen. De ouders houden ze nog wel warm en bewaken ze. Ganzenkuikens hebben nood aan korrels voor watervogels, dat op latere leeftijd kan gemengd worden met granen en keukenresten.
De mannetjes en vrouwtjes hebben eenzelfde verenkleed. Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is merkbaar doordat het vrouwtje een grotere hangbuik (onderaan de gans) heeft dan een mannetje. In de broedtijd is dit zeer duidelijk.
Ganzen zijn zeer waaks en kunnen lelijk met hun vleugels slaan. Bij naderend gevaar zullen ganzen luid roepen. Om deze reden werden ganzen als waakvogels gehouden.
Deze dieren moeten beschikken over veel en proper drinkwater.
Ze kunnen tot 30 jaar oud worden.
“Gans” wordt ook gebruikt voor een vrouwelijke gans. Het mannetje noemt men “ganzerik” of “gent.”

Ganzen zijn bij ons te verkrijgen van kuikens tot volwassen dieren.

U kan bij ons terecht voor volgende soorten:

Afrikaanse knobbelgans - Amerikaanse buff gans - Arzamas gans - Bourbonnaisgans - Brecon buffgans - Celler gans - Chinese knobbelgans - Diepholzer gans - Duitse krulveer gans - Duitse leggans - Elzasser gans - Emdengans - Engelse krulveergans - Engelse zadelruggans - Gans van de vire en Ton - Grijze Landesgans - Holmogorski gans - Lippegans - Normandische gans - Pelgrimgans - Poitougans - Pommerse gans - Romaanse gans - Russische gans - Steinbacher vechtgans - Toulouse gans licht - Toulouse gans zwaar - Tourainegans - Tsjechische gans - Tula vechtgans - Twentse landgans - Vlaamse gans - West of England gans