Pluimvee Schouppe
Dwergkonijnen

Dwergkonijnen


Dwergkonijnen zijn goede maatjes voor kinderen en is één van de populairste troeteldieren die binnenshuis gehouden wordt. Als u besluit om een dwergkonijn aan te schaffen, neem dan de nodige tijd bij het kiezen van het diertje.

Het konijntje moet gezond zijn bij de aankoop d.w.z. de vacht moet mooi glanzend zijn, het moet heldere oogjes hebben en een propere poep. ( Geen diarree). De oren moeten schoon zijn (zonder korstjes), het diertje moet een droog neusje hebben en het konijntje mag niet niezen.

Een kamerkooi voor een dwergkonijn moet een oppervlak hebben van minstens 90 cm bij 50 cm en een hoogte van 45 cm.
Het hok moet zeker groot genoeg zijn. Konijntjes hebben graag veel beweging. In een te klein hok gaan ze zich opgesloten voelen. Het is aan te raden om het diertje alle dagen wat vrij te laten huppelen. Het hok mag buiten staan maar moet voldoende afgeschermd zijn tegen regen, tocht en felle zon.
Op de bodem leg je het best houtvezel omdat dit het meeste vocht absorbeert.
Het hok moet ook voorzien zijn van een stevige aarden eetpot ( ze spelen er graag mee en gooien hem om). Vergeet zeker de drinkfles niet te bevestigen met een ijzeren draad aan het hok.
Een dwergkonijn stelt een huisje om in te schuilen en zich beschermd te voelen zeer op prijs.

Het belangrijkste in de verzorging van een dwergkonijn is de voeding. Wij geven de voorkeur aan een mengeling van konijnenkorrels met gedroogde groenten en graantjes. Niet te veel!
Het is erg belangrijk dat u een konijn dagelijks vers hooi geeft voor een goede spijsvertering.
Als je je konijn verkeerde voeding geeft, worden de keutels zacht, plakken ze aan elkaar en kan het konijn last krijgen van verstopping en gasvorming. Dit kan fataal zijn.
Konijnen vinden groenvoer als wortels, appel, witloof ook zeer lekker. Zeker geen sla en nat gras geven want daarvan krijgen ze maag en darmproblemen.
Mocht het toch zijn dat het konijntje diarree heeft, dan kan je best voor een paar dagen het voer wegnemen en het diertje alleen hooi en water geven. Meestal helpt dit wel!

Je moet er ook voor zorgen dat het konijntje beschikt over vers drinkwater, zeker in de zomer, want konijntjes drinken veel. Dit kan je het best geven in een drinkfles zo blijft het proper en kunnen ze niet morsen.

Dwergkonijnen zijn dieren de gemakkelijk zindelijk te maken zijn. Plaats een bakje in het hok, vul dit bakje met houtvezels en een paar keutels. Op het moment dat het konijntje zijn behoefte in het bakje doet beloon je hem met wat extra aandacht en wat lekkers. Zindelijkheidstraining vraagt heel wat discipline van het baasje en het konijntje. Volhouden !

De nagels van een konijntje groeien altijd door zodat ze af en toe moeten geknipt worden. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Knip nooit in het roze gedeelte van de nagel (dit is het “ leven”) en kan pijn doen. Wij helpen u graag bij de eerste keer.
Ook de tanden van een konijn groeien door maar deze slijten meestal af door het eten van wortels of het knagen aan een dikke tak wilg ( treurwild, knotwilg, …)
Worden de tanden te lang dan krijgen ze problemen met het eten. Controleer regelmatig de tanden en knip ze of laat ze knippen. De oplossing hiervoor is een knaagsteen.

De vacht van een langharig konijntje moet regelmatig geborsteld worden anders gaat ze klitten en komen er knopen in.

Konijntjes spelen graag, geef ze daarom een speelbal met hooi en heel veel aandacht. Het zijn gezelschapsdieren. Aai je konijntje, praat ermee en je zult merken dat ze op de ene of de andere manier contact met je zoeken.

Konijntjes kunnen niet praten maar maken met hun gedrag duidelijk wat ze bedoelen:

  • Met z’n kop stoten-> Wil met rust gelaten worden
  • Zachtjes blazen->Is geirriteerd, kan gaan aanvallen
  • Tandenknarsen->Heeft pijn
  • Zachte geluiden maken tijdens het knuffelen->Voelt zich prettig
  • Likken->Zweten, aandacht geven
  • Met z’n kop stoten->Wil met rust gelaten worden
  • Aan zijn eetbak trekken->Honger
  • In je vinger bijten bij het voeden->Wees sneller
  • Graven->Willen een nestje maken
  • Met achterpoten stampen->Wil anderen waarschuwen
  • Op z’n achterpoten staan->Is nieuwsgierig
  • Met z’n oren slaan->Is blij
  • Plat op de grond liggen->Rust
  • Pootjes onder z’n lichaam trekken->Is klaar om weg te springen
  • Met de onderkin ergens overheen wrijven->Territorium afbakenen



Tot slot nog dit:

Een dwergkonijn is geslachtsrijp vanaf 4 maanden
De draagtijd van het moederkonijn is 30 tot 31 dagen
De gemiddelde leeftijd van een dwergkonijn is 5 jaar


Succes met de aankoop van je knuffeldier en geniet ervan!