Pluimvee Schouppe
Kalkoenen

Kalkoenen


Kalkoenen doen meteen denken aan kerst maar tegenwoordig wordt het vlees heel het jaar door gegeten of worden ze gewoon voor de sier gekweekt.
Een kalkoen wordt gekenmerkt door zijn naakte rode kop met blauwe en rode lellen aan beide kanten van zijn snavel en het geluid dat hij voortbrengt.

Het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes is vooral aan de lichaamsbouw te zien: mannetjes zijn veel zwaarder dan vrouwtjes. Daarnaast hebben mannetjes ook nog sporen en een baard.
Kalkoenen eten vooral kalkoenmeel of korrel maar ook granen, allerlei zaden, kruiden, wortels, insecten en andere ongewervelden staan op het menu.
Tijdens het broedseizoen baltsen de mannetjes met uitgespreide staart, laaggehouden vleugels en opgeheven kop, terwijl ze klokkende geluiden maken. Ze paren met meerdere vrouwtjes. Leggen grote eieren met een gladde schaal en roodbruine vlekjes.

Kalkoenen zijn zeer weerbaar: ze pikken, krabben en delen klappen uit met hun vleugels. Ze hebben een uitstekend gezichtsvermogen overdag, maar 's nachts kunnen ze minder goed zien. Ze kunnen van nature uit goed vliegen maar worden meestal bij de geboorte gekortwiekt.
Sommige artsen raden aan om kalkoen aan kleine kinderen te geven omdat het tal van voordelen heeft. Het bevat weinig calorieën, veel onverzadigde vetten, proteïnen van hoge kwaliteit, aminozuren, ijzer, kalium, fosfor, magnesium, vitamine B, is goed verteerbaar, zachte smaak en heel voedzaam.
Kalkoenen hebben een nachthok nodig waar ze veilig kunnen slapen en zich terug kunnen trekken bij koude, wind en regen. Hou bij de bouw van het hok rekening mee dat het grote dieren worden.
Plaats eventueel verschillende drinkbakjes en ververs het drinkwater elke dag. Het toevoegen van een scheutje azijn aan het water voorkomt het bederf van het drinkwater (in de zomer), is gunstig voor de spijsvertering en bevordert de eetlust.
Grit bevordert de botontwikkeling en helpt bij het verteren en vermalen van het voedsel in de krop. De kalk die daarin zit hebben de hennen hard nodig voor het produceren van de eierschalen.
Voor aangepaste voeding alsook verschillende rassen van kalkoenen (dagkuikens, enkele weken of volwassen dieren) kan u bij ons terecht.

Het zijn dieren die zeer gemakkelijke broeden.

Na 28 dagen worden de jonge kalkoentjes geboren.

U kunt ze, bij voorkeur, bij de moeder laten in een beschermd hok maar ze kunnen ook onder een kunstmoeder opgekweekt worden.

Ze moeten aangepaste voeding krijgen!


U kan bij ons terecht voor volgende soorten:


Amerikaanse blauwe kalkoen - Amerikaanse bronskalkoen - Amerikaanse zwarte kalkoen - Duitse blauwe kalkoen - Duitse bronskalkoen - Duitse gele kalkoen - Duitse roodvleugelkalkoen - Duitse witte kalkoen - Duitse zwarte kalkoen - Duitse zwartvleugelkalkoen - Engelse buffkalkoen - Gerstkalkoen - Italiaanse kastanjekalkoen - Narragansett kalkoen - Norfolkkalkoen - Rode Ardenner kalkoen - Rode bourbonkalkoen - Ronquières kalkoen, hermelijn - Ronquières kalkoen, patrijs - Ronquières kalkoen, vaal - Ronquières kalkoen, wit -

Solognekalkoen - White Holland kalkoen - White Beltsville kalkoen