• slideshow001
  • slideshow002

  • slideshow003

  • slideshow005

Ziekten

Het is mogelijk dat kippen besmet raken met diverse kippenziekten. Sommige zijn goed te herkennen, andere wat lastiger. We proberen u een beschrijving te geven van bepaalde ziekten  en wat je eraan kan doen. Door op tijd een ziekte of aandoening bij kippen te ontdekken, kunnen er een hoop problemen voorkomen worden. In de meeste gevallen kun je het risico op ziekten met een paar simpele maatregelen al aanzienlijk verkleinen. Wij helpen je je kippen gezond te houden en geven je informatie over iedere denkbare kippenziekte.

Een ziekte bij kippen kan herkend worden aan de ziekteverschijnselen. Door goede kennis te verkrijgen van de verschillende symptomen, kan er snel gereageerd worden wanneer de kippen afwijkend gedrag vertonen. Dat is belangrijk, want kippen laten niet snel zien dat ze ziek zijn.

De meeste kippenziekten delen een aantal symptomen. Op basis hiervan weet je dat de kip ziek is, maar nog niet met wat voor ziekte je precies te maken hebt. Door te letten op de combinatie van verschillende (specifieke) ziekteverschijnselen kom je erachter aan welke ziekte een kip lijdt.

Sommige ziekten hebben overlappende ziekteverschijnselen. Andere plagen en ziekten zoals bloedluis, wormen en kalkpoten zijn makkelijker te onderscheiden. Voor deze problemen hoeft vaak de dierenarts niet te worden ingeschakeld. Door het probleem direct te herkennen, kan er doeltreffend worden bestreden.

Sinds 1 januari 2014 is de wet voor het gebruik van medicijnen bij dieren flink gewijzigd. Het is daarom niet meer mogelijk om antibiotica ter bestrijding van bacteriĆ«le infecties bij de dierenwinkel of de apotheek te kopen. Hierdoor kan het zijn dat de voor jouw vertrouwde medicijnen uit de handel zijn genomen of nog alleen op voorschrift van de dierenarts  te krijgen zijn. Dit geldt niet voor alle medicijnen, bijvoorbeeld middelen tegen wormen of bloedluis zijn nog gewoon te verkrijgen. Doordat antibiotica niet meer vrij te verkrijgen zijn bij dierenwinkels, wenden veel kippenhouders zich tot homeopathische geneesmiddelen.  Op deze website gaan we met de tijd mee. De kippenziekten worden uitvoerig beschreven en naast de oorzaken, symptomen en  gevolgen proberen we ook goede behandelmethodes en middelen te benoemen, zodat het ongedierte of de kippenziekten zo snel mogelijk bestreden kunnen worden. Aarzel niet om u probleem met ons te bespreken.